Princové jsou na draka

Aleš Valášek

Aleš Valášek absolvoval na pražské DAMU na katedře Scénografie v oboru Kostým a maska pod vedením Prof. J. Zbořilové. V r. 2008 studoval v rámci zahraniční stáže na London College of Fashion v Londýně, ve Velké Británii. V r. 2007 absolvoval postgraduální studium scénografie na prestižním Motley Theatre Design Course v Londýně vedeném scénografkou A. Chitty.

V roce 2009 se stal absolutním vítězem scénografického bienále Linbury Prize For Stage Design pořádaného londýnským Národním divadlem a organizací Linbury Trust. Tato cena mu byla udělena nejvýraznějšími osobnostmi světové scénografie (B. Crowley, N. Ormerod, K. Lindsey). Londýnská premiéra vítězného projektu Going Dark se odehrála v r. 2012 v divadle Young Vic (r. M. Espiner, D. Jones). Během studií získal praxi jako asistent na velkých zahraničních muzikálových projektech (např. Showboat: Royal Albert Hall, Londýn, nebo Rebecca: Raimund Theater, Vídeň, r. F. Zambello).

Aleš spolupracuje s různými divadly v ČR a v zahraničí (např. Městské divadlo Brno, Národní divadlo Brno, Hudební divadlo Karlín, DJKT Plzeň a další). Je autorem scénických a kostýmních výprav k několika desítkam isncenací zahrnující činohru, operu, muzikál i balet. Za scénu a kostýmy k inscenaci muzikálu Kvítek z horroru (MDB, r. P. Gazdík) a za scénu k muzikálu Zorro (MDB, r. P. Gazdík) byl dvakrát nominovaný v divácké anketě Křídla na cenu za nejlepší umělecký počin sezóny. Kvítek z horroru byl oceněn na přehlídce České divadlo Cenou za počin roku 2012. Komedie Sluha dvou pánů (MD Olomouc, r. N. Penev) získala cenu diváků na Grand festivalu smíchu v Pardubicích v r. 2014.

Mezi jeho poslední projekty patří např. Polská krev (NDB, r. T. Pilař) či výprava k nové opeře S. Bodorové Kateřina z Redernu (DFXŠ, r. M. Otava), Voják a tanečnice (B. Martinů, DJTK Plzeň, scéna) a Verdiho Síla osudu (scéna a kostýmy, DFXŠ Liberec) v režii T. Pilaře.

Jako druhý scénograf na světě v r. 2010 vytvořil původní scénickou a kostýmní výpravu ke světové premiéře nové verze muzikálu Marguerite od autorů legendárních Les Misérables s hudbou M. Legranda pro NDM v Ostravě. Společně s režisérkou G. Haukvicovou přivedli do České Republiky k osobní spolupráci samotného autora Les Misérables pana A. Boublila.

V r. 2014 si vybrala Aleše režisérka H. Pinkavová k natočení životopisného dokumentu Jít za svým snem pro Českou televizi. Aleš v současnosti dokončuje studium architektury na FUA TUL v ateliéru Prof. Ing. Arch. Akad. Arch. J. Suchomela.